Ät dig miljösmart

5 sätt att äta dig miljösmart

Vill du göra en stor miljöinsats i matbutiken, utan att ha nördkoll? Här är våra fem bästa tips

1. Frossa i grönt

Njut av en massa vegetariskt – det är det absolut viktigaste du kan göra för att käka miljösmart. När du väl köper kött är ekologiskt bäst. Eller svenskt naturbeteskött, alltså kött av djur som betat i svenska hagar.

2. Byt till eko

Så bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas, eller människor förgiftas när de plockar dina bananer eller skördar dina kaffebönor.
För att du ska veta att en matvara är ekologisk räcker det att det står ”ekologisk” på förpackningen. Eller så kikar du efter någon av märkningarna EU-ekologiskt och Krav:

3. Lukta och smaka

Galet nog åker en hel del mat rakt ned i soporna. Planera dina inköp och lita mer på dina sinnen än bäst-före-datumet.

4. Välj fina fisken

De flesta hav är så hårt fiskade att våra vanligaste matfiskar håller på att ta slut. Odlad fisk är tyvärr inte lösningen på problemet eftersom fiskfodret ofta består av en massa – just det – fisk.  Så när du väl vill unna dig en bit, välj någon från vår fisklista. Eller kolla bara efter märkningarna Krav och MSC:

5. Shoppa med dramaten

Din bilresa till affären är troligtvis en större miljöbov än din favvomat från andra sidan jordklotet. Försök handla utan bilen då och då. Kör hårt med dramaten, cykelväskan och armmusklerna istället!

Tillbaka till Grön guide