Res klimatsmart

flicka_tagfonster-986Här är några sätt att ta dig fram klimatsmart.

1. Din resa påverkar mer än matens

Visste du att det faktiskt spelar större roll hur du själv tar dig till och från affären än hur långt varorna färdats? Din bilresa till affären kan till exempel vara en större miljöbov än din favvomat från andra sidan jordklotet. Försök handla utan bilen så ofta du kan. Kör hårt med dramaten, cykelväskan och armmusklerna istället. Och du, mindre kött och mer veggomat är det som gäller.

Om du är beroende av bilen för dina matinköp, så passa på att handla när du ändå är ute och far. På väg från jobbet eller träningen, eller innan du kommer fram till sommarstugan. Ta grovsoporna till tippen och handla samtidigt. Och varför inte ringa och kolla om grannen behöver något när du ändå är i affärn? Nästa gång är det du som slipper sätta dig i bilen. Det är de korta bilresorna som släpper ut mest, så känn dig nöjd om du lyckas lura bort några stycken i veckan. Det är ett bra första steg.

2. Ta dig klimatsmart till jobbet – eller inte alls

Både klimatet och din kropp älskar när du lämnar bilen hemma och svingar dig upp på pedalkusen istället. Har du för långt eller dåliga duschmöjligheter på jobbet är kanske elcykel något för dig? Låt motorn jobba i uppförsbackarna och hoja till jobbet i dina vanliga kläder. Kanske ett litet ombyte i ryggan för ett svettigt pass hemåt efter arbetsdagens slut?

Att inte ta sig till jobbet alls är så klart en riktig höjdare ur klimatsynpunkt. Framsynta och miljömedvetna chefer ser positivt på hemmajobb någon gång emellanåt. Möter du motstånd, kolla om det finns med i arbetsplatsens miljöpolicy. Annars är det läge att ifrågasätta; kom igen, befinner sig din arbetsplats i framkant eller plaskar kontoret i miljömedvetandets bakvatten?

Tåg, buss eller promenad är förstås också toppenalternativ. Är du tvungen att ta bilen är räddningsplankan samåkning, bilpool och miljöbil.

3. Skjutsa barnen till skolan – utan att paja deras planet

Hur kul är det egentligen att skjutsa barnen med bil och ha ett smygande dåligt klimatsamvete i bakluckan? Måste man så måste man, men ta en titt på de här möjligheterna först.

Gående skolbuss

Du och andra föräldrar i närheten turas om att promenera med ett gäng ungar till skolan. Miljösmart, uppfriskande och framförallt kul. Gott om tid att prata med barnen om varför det är smartare att gå till skolan istället för att åka bil.

Samåka

Kanske finns det någon klasskompis i krokarna med föräldrar som vill turas om att köra till skolan? Kul med skjutskompis samtidigt som mammorna och papporna spar in restid, kan andas lite lugnare och kanske rentav kan hämta lite tidigare någon dag?

Skolskjuts

Om ditt barn har långt till skolan kan ni ha rätt till skolskjuts. Bättre för klimatet om ditt barn kan åka tillsammans med andra som ändå ska samma väg. Kolla med kommunen vad som gäller.

4. Fira semester – men låt flyget vara lyx

Visst lockar varmare länder när man bor i ett så avlägset och kyligt hörn av världen som Sverige. Men långa flygresor är vansinnigt klimatpåverkande. Det går liksom inte att komma undan. Här gäller det att vi lägger om våra flyg(o)vanor rätt rejält om vi ska få ordning på klimatförändringarna. Välj närmare resmål till den årliga semestern och låt den där långresan vara något riktigt speciellt. Klimatsmart är att resa långt mer sällan och att vara borta längre tid istället.

Det bästa är förstås att skippa flyget helt och hållet och välja andra sätt att resa. Som tågcharter till exempel. Visst, det tar längre tid. Men då blir också själva resan en upplevelse i sig med nya bekantskaper, gemenskap i restaurangvagnen och ett föränderligt landskap utanför fönstret.

Men egentligen, varför springa över ån efter vatten när det finns tusentals smultronställen på hemmaplan? Här är några exempel bara för att kittla din egen semesterfantasi:

  • Båtluffa i skärgården. Ta med familjen, farmor eller bara din cykel och en god bok. Skärgården är en skatt av spännande öar med olika karaktär. Tälta, bo på vandrarhem eller hotell.
  • Fjällvandra med lyxfaktor. Visst är det mysigt att laga mat på trangiakök och dricka vatten ur bäckar, men nu för tiden är fjällen full av bra boenden med krogar av klass. Prisbelönta kockar serverar middagar du kan unna dig efter en lång dags vandring.
  • Loppis-safari genom Sverige. Beta av de stora loppmarknaderna och gårdsauktionerna. Roligt, folkligt och prisvärt. Och miljövänligt att fynda begagnat!

Visste du att en enda flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid i luften? Det är nästan lika mycket som en vanlig bil gasar ut under ett helt år. En tankeställare är att vi behöver komma ner till runt 1 ton koldioxid om året per person för att klara klimatförändringarna. En viktig del är att vi alla gör vårt bästa i vardagen. Men här behövs också politiskt kraft. Naturskyddsföreningen jobbar för att få politiker att fatta de beslut som behövs.

Tillbaka till Grön guide