En förmiddag vid Häsboån!

Vi var nio stycken som gav oss iväg till Häsboån som ligger någon mil utanför Edsbyn efter väg 50. Bakgrunden till denna utflykt är den att, nu finns de som vill leda in det mesta av vattnet i den gamla sträckningen av ån. Häsboån som idag delvis är en grävd kanal efter tiden då flottningen var som störst här i trakterna. En god tanke kan man tycka, men vad händer egentligen med den rika biologiska mångfald som nu efter alla år har utvecklats i och efter den gamla å-fåran? Kan man leda in en liten del åt gången över ett antal år? Ja, det finns frågor som behöver svar!

Vi började utflykten med att NF Gävleborgs Ordförande Stefan Persson överlämnade det Miljöpris som Stefan Olander tilldelades på föreningens länsstämma.

Ordförande Stefan Persson överlämmnar 2014 års Miljöpris till Stefan Olander

Ordförande Stefan Persson överlämmnar 2014 års Miljöpris till Stefan Olander

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi hann inte gå så lång över den blöta myren förens Stefan Olander som var dagens guide hittade en vad vi tror är en riktig raritet här uppe. Blomskägglav som egentligen har sina lokaler mer söderut. Ska bli intressant att följa huruvida det stämmer.

Kan det vara Blomskägglav? el vad är det annars?

Kan det vara Blomskägglav? el vad är det annars?

 

 

 

Spanar efter lavar och annat på en tör-raka!

Spanar efter lavar och annat på en tör-raka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eftersom det växtligheten inte kommit så långt ännu så blev det mest att kolla efter lavar och mossor, här är Inga-Greta som kollar in vad som finns på en torrstubbe.

_DSC3103-Häsboån

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi gick vidare och det blev många roliga och intressanta samtal om natur och kultur. Här är Lennart  och Stefan som kollar in en Ärgnållav.

_DSC3126-Häsboån

 

 

 

 

 

Naturligtvis så måste det fikas när man är ute i naturen, finns ju inget godare än en kaffe och macka på en trevlig plats med  fågelsång och i detta fall forsande vatten i slutet av den nya kanalen av Häsboån. Sammanfattningsvis så har vi haft en skön dag med fint väder och glad stämmning. Jätteroligt att se några nya deltagare också.

_DSC3139-Stugsjöströmmen

 

 

 

 

 

 

Vid tangenterna!
Stefan Persson

Ett tack till Stefan OLander som guidade och visade oss intressanta Mossor och Lavar!

_DSC3106-Häsboån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.