Varmare klimat: Djur och växter flyttar uppåt

Foto: (Public domain)

Den globala upp­värm­ning­en gör att djur och växter flyttar högre upp i bergen, visar en un­der­sök­ning från Basels uni­ver­si­tet.

Ett fors­kar­lag visade nyligen att fåglar har flyttat snitt 37 kilometer och fjärilar 114 kilometer norrut på grund av kli­mat­för­änd­ring­ar­na. Nu har det kommit en ny studie som också visar att växter och djur flyttat uppåt, denna gång i de schwei­zis­ka alperna. Forskarna fann att på 500 meter över havet, hade växterna flyttat sig åtta meter, fjärilar 38 meter och fåglar 42 meter uppåt.

Valentin Amrheim, en av forskarna bakom studien, säger till Science Daily att ”ett ge­nom­snitt på åtta meters höjd­skill­nad för alla växtsor­ter är ganska im­po­ne­ran­de för arter som annars inte är särskilt mobila. Re­sul­ta­tet visar att de bi­o­lo­gis­ka ef­fek­ter­na av kli­mat­för­änd­ring­ar­na inte bara kommer vara tydliga på lång sikt. Djur och växter anpassar sig redan idag till stigande tem­pe­ra­tu­rer i en för­vå­nan­de snabb takt.” (vår över­sätt­ning).

Källa:
Jocke Holmström 
Supermiljöbloggen

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.