Val av lammstek!

I köpcentret kan du köpa djupfryst lammstek från Nya Zeeland för 90 kr kilot. Lammsteken har transporterats från andra sidan jordklotet i frysboxar som hela tiden drar elektrisk energi.

Samtidigt förbuskas svenska hag – och betesmarker på grund av brist på betesdjur t ex får. Visserligen ökar nu antalet får i Sverige men inte tillräckligt fort för att rädda det svenska kulturlandskapet.

Sunt förnuft säger att det är helt ohållbart att i längden transportera djupfryst kött runt halva jordklotet. För klimatet skulle måste vi minimera energianvändningen. Det är naturligtvis även tokigt att inte använda den födoresurs som den svenska hag – och betesmarken hyser.

Förespråkarna av importerat lammkött menar ofta att det svenska köttet är allför dyrt. Faktum är att du idag kan köpa färskt svenskt lokalproducerad lammstek för samma pris som det importerade nya zeeländska. Detta lammkött finns ofta inte i köpcentret men i ett flertal gårdsbutiker. Ju fler som köper där desto lägre pris kan du förvänta dig.

Vilken lammstek väljer du nästa gång? Väljer du klimatförändring och igenvuxna svenska hag – och betesmarker?

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.